L-House


Client Name:- Rahul Batra

Location:- Sector 15A, Noida, Uttar Pradesh

Total Build-Up Area:- 5000 sq.ft / 470 sq.m

Type of Project:- Stand-alone Residence : Architecture + Interiors

Status:- Currently under Construction/Completion by mid-2013


A house woven around a tall and narrow central atrium, reminiscent of a Jaisalmer-Haveli courtyard in proportion, this 4-floor house is designed as a series of split-levels – the front of the house responds to a narrow street and the S-E direction by offering transparency and opening up its façade - with 1½ storey tall flamboyant doors and full-length glazing. The rear façade responds to the programmatic need for private spaces and the N-W direction, by opening discrete windows onto a stepped garden court. The house is full of light and opportunities for cross-ventilation.

The staircase (a synchrony of iron, wood and 3-storey tall wire rope assemblies, with turnbuckles) smartly winds its way up to the different split levels.

A demanding client seeking perfection and exactitude, pushed the design team to go beyond the brief in many cases and emerge with interior, architecture and landscape solutions that were both unconventional and understated.

An L-shaped concrete double frame strings across the front façade and supports the balconies of the first and second floor, casting a strong shadow in the afternoon sun, and it is this prominent façade feature that gives this residence its name – The L-House.